NAIK BUS MEWAH INI, HANYA MEMBAYAR DENGAN 3 BUAH SAMPAH! AH, MASA?

Ada bus kota yang naiknya hanya dibayar dengan sampah? Ini gokil banget! Semoga bukan karena akunya saja yang kudet alias kurang update. Bus dengan fasilitas modern super lengkap, ramah anak, ramah bumil (Ibu hamil, red), ramah lansia(lanjut usia) juga ramah difabel ini sangat memanjakan fasilitasnya. Dan, biaya naiknya hanya dengan menukarkan sampah plastik berupa botol bekas saja! Percaya? Aku berkali-kali mengulang kalimat itu di sebuah media sosial Instagram resmi dari Dinas Perhubungan kota Surabaya. Serius bayarnya hanya pakai botol plastik bekas? Kalau bener, amazing pakai banget! Benar-benar langkah baru dalam upaya mencintai lingkungan. Langkah pionir yang berani mengambil keberanian yang luar biasa. Apakah di daerah lain sudah ada yang menggunakan metode pembayaran bus dengan menukarnya dengan sampah?

Gambar: Detik.com

Namanya Suroboyo Bus. Sesuai dengan namanya, tentu saja bus ini beroperasi di kota Surabaya. Yah, kota yang akhir-akhir ini sedang galak melakukan kegiatan dalam rangka mengelola lingkungan secara sehat dan bertanggungjawab. Asli, aku memang belum pernah sekali pun menginjakkan kaki ke daerah Surabaya. Tapi begitu ada informasi ini, jadi sangat antusias pengin mencoba ke sana juga.

Berkat Kerjasama Antar Dinas dan Tata Kota Surabaya

Dinas Perhubungan Kota Surabaya bekerjasama dengan Dinas Kebersihan dan Tata Ruang Kota, bersama-sama mencetuskan untuk pertama kalinya di Indonesia dalam mengoptimalkan pemanfaatan dan pemilahan sampah pada sektor transportasi. Memberikan layanan publik sekaligus mengupayakan peningkatan kebersihan lingkungan dalam waktu yang bersamaan.

Suroboyo Bus yang menjadi ikon transportasi di kota Surabaya ini di launching pada hari Sabtu tanggal 07 April 2018 lalu. Bus bermesin matic ini semenjak awal beroperasi sangat dinantikan oleh para penumpangnya yang antusias. Sampai-sampai bus yang seharusnya menjadi alat transportasi publik ini beralih menjadi city tour bus. Beberapa penumpang sengaja mengajak anak-anaknya untuk berputar-putar keliling kota Surabaya dengan naik Suroboyo Bus.

Gambar: instagram Suroboyobus

Meskipun halte masih memanfaatkan yang lama karena masih membutuhkan waktu yang cukup untuk membangun halte baru, namun secara lengkap pengoperasian moda transportasi baru di kta Surabaya ini terbilang sempurna. Halte baru yang lebih bagus dan aman bagi penumpang, segera dibangunn. Halte yang melindungi penumpang dari kehujanan.

Fasilitas modern dan lengkap begitu memanjakan warga kota Surabaya atau warga daerah lain yang sedang berkunjung ke kota Surabaya. Design bus yang mewah, nyaman juga terdapatnya jendela kaca yang lebar sangat memberi kepuasan bagi penumpangnya untuk menikmati keindahan kota Surabaya. Duh, sudah mirip banget dengan bus-bus di luar negeri kan? Makin pengin ke sana, deh, jadinya.

Bus Nyaman dan Aman

Paling seru saat naik bus adalah rasa nyaman yang dijamin. Bukannya was-was seperti kita naik bus pada umumnya. Pencopet, pencuri, penjambret dan lainnya bisa bebas berkeliaran di dalamnya. Bahkan tak jarang, kondektur bus yang tahu kejadian itu pun tak bisa berkutik lantaran lebih takut sama tampang dan perilaku pencopet itu.

Lain halnya dengan bus modern satu ini. Bus bertingkat ini dilengkapi dengan berbagai fasilitas dan keunggulan sebagai berikut:

CCTV sebanyak 12 buah untuk menjamin keamanan

Delapan buah CCTV berada di dalam bus, dan 4 sisanya berada di luar bus. CCTV ini akan terpantau dari darat sehingga bila di dalam perjalan bus itu terdapat tindakan perampokan, penjambretan, atau pencurian, makan tindakan itu akan segera terlacak dan pelakunya akan tertangkap di halte berikutnya.

Low Deck

Pijakan tangga untuk masuk ke dalam bus yang pendek ini akan memudahkan penumpang untuk turun langsung di area pedestrian kota Surabaya. Konsep ini juga begitu memudahkan bagi penumpang perempuan yang hamil, membawa anak kecil, orang dengan disabilitas, lansia juga bagi mereka yang menggunakan kursi roda untuk masuk ke dalam bus.

Kursi warna-warni

Gambar: instagram Suroboyobus
Gambar: instagram Suroboyobus

Suroboyo Bus di-design dengan kursi single seat warna-warni yang ramah terhadap perempuan maupun kaum lansia juga disabilitas. Masing-masing kursi mempunyai warna sesuai dengan penempatan penumpang:

Kursi Pink: Khusus bagi perempuan

Kursi Merah: Untuk Ibu hamil dan Lansia

Kursi Oren: Untuk penumpang umum, laki-laki atau perempuan.

Selain kursi, bus ini juga memfasilitasi bagi penumpang yang sehat untuk berdiri selama perjalanan, dengan berpegangan pada pegangan yang tersedia bergelantung di atap bus.

Sedangkan ruang khusus untuk disabilitas dengan kursi roda ditempatkan di bagian tengah bus dengan fasilitas pengaman kursi roda secara khusus yang telah disiapkan.

Panic button

Bus dengan konsep modern ini juga dilengkapi dengan “Panic Button” atau tombol darurat. Tombol ini bisa dipencet saat terjadi kebakaran di dalam bus. Jika tombol ini dipencet, maka bus akan berhenti, mesin mati dan pintu segera membuka secara otomatis.

Jendela kaca yang lebar

Jendela ini memberi keleluasaan bagi penumpang untuk menikmati indahnya kota Surabaya.

Jalan bebas hambatan

Bus ini melaju bebas hambatan karena tidak pernah terkendala dengan lampu traffic light yang menyala merah.

Petugas Yang Super Ramah

Gambar: instagram Suroboyobus

Petugas Suroboyo bus selalu siap membantu penumpang dengan senang hati, demi terciptanya kenyamanan dalam perjalanan.

Oh iya, untuk cara penukaran sampah plastik botol air mineral bekas, begini mekanismenya:

Gambar: instagram Suroboyo bus
  1. Penumpang membawa sampah plastik yang sudah dibersihkan ke halte terdekat atau bank-bank sampah.
  2. Sampah plastik yang sudah dibersihkan diserahkan kepada petugas yang ada di halte.
  3. Petugas akan memberikan satu tiket naik untuk ditukarkan dengan 3 buah botol plastik besar atau 6 botol plastik kecil atau 10 gelas plastik.
  4. Satu tiket berlaku untuk satu kali perjalanan dengan penghitungan waktu maksimal 2 jam untuk setiap tiketnya. Batas waktu berlakunya tiket tertera pada tiket.
Kartu tukar sampah Suroboyo Bus
Gambar: instagram Suroboyobus

Meski, pembayaran dengan sampah sifatnya tidak permanen, namun langkah ini begitu menggembirakan warga. Langkah ini jelas akan memberi perubahan pada perilaku warga terhadap pengelolaan sampah plastik pada khususnya. Setelah nanti sistem lebih dimatangkan, maka akan berlaku tarif sama jauh dekat, yaitu sekitar Rp 6.000,- saja sekali jalan. Tentu saja itu masih saja terjangkau untuk semua fasilitas yang ditawarkan.

Bus Berteknologi Modern

Bus berukuran panjang 12 meter dan lebar 2.4 m ini ternyata harganya fantastis. Per unit bus seharga 2.4 M. Luar biasa! Bus ini memiliki koneksi langsung dengan Surabaya Intelijen Transportasi System (SiTS). Koneksi ini mampu mengatur traffic light yang ada di depannya. Dalam jarak beberapa meter, koneksi ini akan dengan otomatis mengatur traffic light akan menyala hijau sedangkan traffic light di seberangnya akan mernyala merah. Sehingga Suroboyo bus akan dapat terus melaju tanpa ada hambatan lampu merah. Sampainya bus dari satu halte berjarak sekitar 20 menit saja dengan sistem pengendali traffic light ini.

Duh, kebayang nggak sih, naik bus serasa naik kereta yang bebas hambatan? Seru banget nih!

Hanya saja jumlah unit yang disediakan masih terbatas, yaitu baru terdapat sekitar 8 unit bus saja, sehingga jadwal keberangkatan masih lumayan jarang. Dari awal launching, pemerintah kota Surabaya sudah bertekad bahwa ada atau tidak ada penumpang, Suroboyo Bus akan terus melaju sesuai dengan jadwal keberangkatan yang telah diatur. Pada kenyataannya bus ini semenjak awal peluncuran selalu dipenuhi penumpang, baik yang memang berkepentingan untuk bepergian atau hanya sekadar jalan-jalan saja.

Dari 8 unit yang sudah berjalan, masih terlalu kurang dibandingkan dengan jumlah penumpang yang ingin naik. Penumpang membludak dari prediksi. Banyak yang menyesalkan dengan jumlah unit yang terlalu sedikit. Dinas Perhubungan Kota Surabaya pun memberikan jawaban yang menggembirakan. Masih di tahun ini juga, rencananya jumlah armada Suroboyo Bus mau ditambah sekitar 10 unit lagi, memenuhi permintaan para penumpang yang sudah antusias berlangganan.

Hmm, benera ya, baru kali ini ada bus dengan fasilitas yang luar biasa. Setidaknya jika konsep ini bisa berlangsung sempurna, akan memberikan banyak manfaat besar bagi kota Surabaya pada khususnya, antara lain:

Suroboyo Bus dan Kemacetannya
Gambar: instagram Suroboyobus
  1. Mampu menekan angka kecelakaan lalu lintas karena banyak penumpang yang lebih memilih naik bus dari pada mengendarai kendaraan pribadi.
  2. Menurunkan angka kemacetan lalu lintas. Bayangkan jika satu unit bus ini saja mampu membawa lebih dari 60 penumpang, hitung berapa penyusutan penggunaan motor maupun mobil pribadi dalam satu kali jalan? Sangat signifikan!
  3. Meningkatkan kebersihan lingkungan, terutama dari sampah plastik yang sekarang menjadi masalah tersendiri bagi lingkungan yang semakin rusak.
  4. Mengurangi angka polusi udara. Berkurangnya jumlah kendaraan bermotor karena banyaknya penumpang yang lebih memilih naik bus, akan memberi dampak positif terhadap jumlah asap kendaraan yang mengotori atmosfer kota Surabaya.
  5. Meningkatkan jumlah kunjungan wisata baik dari dalam negeri mau pun luar negeri. Kebersihan dan apiknya tata ruang kota Surabaya memberikan kenyamanan tersendiri bagi para pengunjung. Mereka akan semakin betah dan semakin banyak merekomendasikan ke teman dan saudaranya karena kota Surabaya kini menjadi kota yang sangat bersih, aman dan nyaman.

Duh, harus segera bikin resolusi nih, minimal tahun depan harus bisa berkunjung dan merasakan serunya naik bus bergambar ikan Suro (Hiu) dan Boyo ini di kota Surabaya. Untuk pertama kalinya. InsyaAllah!

 

Written by

78   Posts

Eka Wahyuni Tinggal di Jogja, Bunda dari 3 bocah hebat shaleh dan shaleha ini mempunyai kepribadian hangat dan supel. Selain aktif di sebuah klinik di Jogja, juga aktif berkomunitas dengan sesama penulis dan Blogger di Jogja. Senang sekali berbagi, ilmu, pengalaman, motivasi juga hal-hal positif lainnya. Kontak dan kerjasama bisa dihubungi melalui: Email: ekabyan@gmail.com
View All Posts

355 thoughts on “NAIK BUS MEWAH INI, HANYA MEMBAYAR DENGAN 3 BUAH SAMPAH! AH, MASA?

  1. Pingback: Darknet Markets
  2. Pingback: relx
  3. Некероване кохання 14 серія Некероване кохання 14 серія
    yunb ddnznz Смотреть онлайн сериал Некероване кохання / Любовь без тормозов 14 серия
    Некероване кохання / Любовь без тормозов: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16 СЕРИЯ (украина)

  4. It’s nearly impossible to find knowledgeable people about this
    subject, but you sound like you know what you’re talking about!

    Thanks

  5. hello!,I like your writing so much! percentage we keep in touch extra approximately your post on AOL?
    I need a specialist in this area to unravel my problem.
    May be that’s you! Looking ahead to peer you.

  6. I am regular reader, how are you everybody? This article posted at this web site is genuinely
    pleasant.

  7. Spot on with this write-up, I really believe that this web site needs much more
    attention. I’ll probably be back again to read more, thanks for the information!

  8. Great post however I was wondering if you could write a litte more on this topic?
    I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further.
    Thanks!

  9. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the
    video to make your point. You definitely know what youre talking
    about, why waste your intelligence on just posting videos to your
    site when you could be giving us something informative to read?

  10. This is very interesting, You are a very skilled blogger.
    I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of
    your wonderful post. Also, I have shared your web site in my
    social networks!

  11. What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I’ve
    found It absolutely helpful and it has aided me out loads.
    I’m hoping to give a contribution & aid other users like its aided
    me. Great job.

  12. Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just extremely excellent.
    I really like what you’ve acquired here, really like what
    you’re stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take
    care of to keep it sensible. I can’t wait to read
    far more from you. This is really a wonderful site.

  13. Wow, fantastic weblog structure! How lengthy have you been blogging
    for? you made running a blog look easy. The entire glance of your web site is fantastic,
    let alone the content material!

  14. What’s up, of course this piece of writing is actually pleasant
    and I have learned lot of things from it on the
    topic of blogging. thanks.

  15. Hiya! Quick question that’s entirely off topic.
    Do you know how to make your site mobile friendly?
    My website looks weird when viewing from my apple iphone.
    I’m trying to find a theme or plugin that might be able to fix this problem.
    If you have any recommendations, please share. With thanks!

  16. Hello would you mind letting me know which hosting
    company you’re using? I’ve loaded your blog in 3 different web browsers and I
    must say this blog loads a lot faster then most.
    Can you suggest a good web hosting provider at a fair price?
    Thank you, I appreciate it!

  17. hey there and thank you for your info – I’ve definitely picked up something new from right here.
    I did however expertise some technical issues using this web site, since I
    experienced to reload the site many times previous
    to I could get it to load properly. I had been wondering if
    your web hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances
    times will sometimes affect your placement in google and can damage your quality score if advertising and marketing with Adwords.
    Well I am adding this RSS to my email and could look out for
    a lot more of your respective fascinating
    content. Ensure that you update this again soon.

  18. Greetings! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website?
    I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had
    issues with hackers and I’m looking at options
    for another platform. I would be awesome if you could point me
    in the direction of a good platform.

  19. Hey there! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my previous room mate!

    He always kept chatting about this. I will forward this write-up to him.

    Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!

  20. Thanks for the suggestions you are revealing on this blog site. Another thing I’d prefer to say is the fact that getting hold of duplicates of your credit file in order to look at accuracy of each detail would be the first action you have to execute in credit repair. You are looking to clear your credit report from dangerous details errors that damage your credit score.

  21. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any
    widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
    I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe
    you would have some experience with something like
    this. Please let me know if you run into anything.
    I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new
    updates.

  22. We stumbled over here different page and thought I should check things out.
    I like what I see so now i’m following you. Look forward to going
    over your web page yet again.

  23. Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just too great.

    I actually like what you’ve acquired here, certainly
    like what you are saying and the way in which you say it.
    You make it entertaining and you still care for to keep
    it smart. I can not wait to read much more from you.
    This is actually a tremendous web site.

  24. First off I would like to say great blog! I had a quick question in which I’d like to ask if
    you don’t mind. I was interested to know how you center yourself and clear your mind before writing.
    I have had a hard time clearing my mind in getting my ideas out.

    I do enjoy writing but it just seems like the first
    10 to 15 minutes tend to be wasted simply just
    trying to figure out how to begin. Any ideas or tips?
    Thank you!

  25. Very good blog! Do you have any hints for aspiring writers?
    I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
    Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a
    paid option? There are so many options out there
    that I’m totally overwhelmed .. Any suggestions? Many thanks!

  26. Good post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon on a daily basis.
    It will always be helpful to read through articles from other writers and practice a little
    something from their web sites.

  27. Valuable information. Fortunate me I found your web site by accident, and I’m stunned
    why this twist of fate did not happened earlier!
    I bookmarked it.

  28. Hello! This is my first comment here so I just wanted to
    give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading your blog posts.
    Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects?
    Thanks for your time!

  29. May I simply say what a comfort to find an individual who really understands what they are talking about on the web.
    You certainly understand how to bring an issue to light
    and make it important. More people must check this out and understand this side of your story.
    I can’t believe you’re not more popular because you certainly have the gift.

  30. This is the perfect webpage for anybody who
    wants to find out about this topic. You understand a whole lot its almost hard to argue with you (not that I actually
    will need to…HaHa). You certainly put a fresh spin on a subject
    that has been written about for ages. Great stuff, just great!

  31. I have been surfing on-line more than 3 hours nowadays, yet I never discovered any attention-grabbing article like yours.
    It is beautiful worth enough for me. In my opinion, if all website owners and
    bloggers made excellent content material as you probably did, the internet
    will probably be a lot more helpful than ever before.

  32. Great post. I was checking constantly this blog and I am impressed!

    Extremely useful info specifically the last part :
    ) I care for such information a lot. I was looking for this certain information for a long time.

    Thank you and good luck.

  33. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is really informative.
    I’m gonna watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future.
    Lots of people will be benefited from your writing.
    Cheers!

  34. Oh my goodness! Awesome article dude! Thanks, However I
    am encountering problems with your RSS. I don’t know the reason why I am unable to join it.
    Is there anybody having identical RSS problems? Anybody who knows the solution can you kindly respond?

    Thanks!!

  35. I like the valuable information you supply for your articles.
    I will bookmark your blog and test once more right here regularly.
    I am reasonably sure I’ll be told plenty of new stuff proper here!
    Best of luck for the following!

  36. There are other breakthroughs that came from the crypto gambling community. “Take Provably Fair, which created a trustless shuffling system,” he said. “Take HTML5. Most of the classic online casinos run games still require Flash or Java plugins.” Playtech ventures into Swiss gambling market with Swiss Casinos Group. Playtech to offer games and supporting software to the casino operator. Amended Swiss gambling law locks out unauthorized international gaming companies. On Thursday, London-listed gaming technology provider Playtech officially launched its first live casino offering in Switzerland. This venture was made possible through a partnership https://126608.flarom.ro/community/profile/augustalongstaf/ A real money room, on the other hand, is any poker room where the bets are placed with actual money. If you join a real money room, your money’s at risk. All bets that you place are deducted from your gaming balance. If you end up winning, you’ll make a profit. If not, you’ll make a loss. Because playing with real money can be risky, especially if you’re up against more experienced players, you should only play with your own money if you feel confident enough. Also, it would be best if you only gambled with money that you can afford to lose.

  37. Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too great.
    I really like what you have acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it.
    You make it enjoyable and you still take care of to keep it sensible.
    I cant wait to read much more from you. This is really a great web site.

  38. My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP.

    I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less.
    I’ve been using Movable-type on a number of
    websites for about a year and am worried about switching to another platform.
    I have heard good things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress posts into
    it? Any kind of help would be greatly appreciated!

  39. Hello there, I found your blog by means of Google while searching for
    a similar subject, your web site got here up, it seems to be good.
    I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
    Hi there, just became alert to your blog via Google, and found that it’s really informative.
    I’m going to be careful for brussels. I’ll appreciate should you continue this in future.
    Lots of other people might be benefited from your
    writing. Cheers!

  40. Hi there! This post couldn’t be written any better!
    Reading through this post reminds me of my good old room mate!
    He always kept chatting about this. I will forward
    this page to him. Fairly certain he will have a good read.
    Many thanks for sharing!

  41. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any
    widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
    I’ve been looking for a plug-in like this for quite some
    time and was hoping maybe you would have some experience
    with something like this. Please let me know if you run into anything.
    I truly enjoy reading your blog and I look forward
    to your new updates.

  42. I always used to study post in news papers but now as I am a user of internet therefore from now I am using net for articles,
    thanks to web.

  43. When some one searches for his necessary thing, therefore he/she desires to
    be available that in detail, thus that thing is maintained over here.

  44. I have read so many articles or reviews about the blogger lovers however this article is in fact a good article, keep it up.|

  45. Unquestionably believe that which you said. Your
    favorite justification seemed to be on the net the easiest thing to be
    aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries
    that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal.
    Will likely be back to get more. Thanks

  46. PokerreglerAr du sugen pa att borja spela, men kan inte riktigt reglerna — ingen fara, vi hjalper dig. Enormt utbud av pokerspelPrisvarda buy-ins Efter 1 januari 2019 ar det inte tillatet att spela poker pa spelbolag som inte har en svensk spellicens. De bolag som vi visar har pa Betsmart har alla fatt en svensk spellicens. Alla de stora spelbolagen som har poker till svenskar idag som Unibet och Bet365 har sokt licens och kommer fortsatta att bedriva pokerverksamhet i Sverige. Ring Games are single-table poker games which you can enter and leave, when you like, just as long as you have enough chips to pay the minimum buy-in. https://sora.news/community/profile/antoniorubensoh/ Mr Green erbjuder allt fran Casino och Livebetting till Live-Casino och Baccarat. Vi ar sakra pa att du alltid finner dina spel favoriter pa denna spelsajt Efter att Mr Green lanserades sa ar det flera casinon som har hamtat sin inspiration fran Mr Green. Mr Green har aven vunnit flera utmarkelser for sitt casino, vilket ocksa ar ett bra betyg pa att man har lyckats med sin spelmiljo. Nytt casino, samma agare som Videoslots, 2000+ spel! En styrka med MrGreen, som ar en av de absolut storsta spelarna i Sverige och Norden, ar den enorma bredden i underhallningen. Du kan spela alla tankbara casino-, odds- och hasardspel. Du har alla mojligheter att hitta manga favoriter, och vad du an spelar gor du det utan vinstskatt och med maximal sakerhet. Sedan oktober 2018 ar det ocksa mycket enkelt att borja spela pa sajten. Med digitalt ID och pay and play (tidigare inkorrekt benamnt ”casino utan konto”) behover du inte ens registrera dig. Svensk licens fran Spelinspektionen har sajten givetvis.

  47. EURO TRUCK SIMULATOR 2 STEAM STORE PAGE (last 7 days)3329 The game delivers an unparalleled driving experience which has put it in the spot of the most popular Bus Simulator : Ultimate and Euro Truck Simulator.Completely realistic missions and Truck Simulato From a simple contractor to a business owner and manager, players can do it all; taking on jobs, making money, buying their dream trucks, or customizing them with a plethora of optional accessories, all while setting out to dominate the European truck market. Players can develop through an intuitive leveling system and take on the most interesting and/or best-paying assignments they can! develpment begins at the latest the 15th of September, and the deadline is the latest 1st July 2021. You will also be given a quota each week and be expected to complete it.
    https://wiki-wire.win/index.php/Play_chess_against_computer_stockfish
    If you think this add-on violates Mozilla’s add-on policies or has security or privacy issues, please report these issues to Mozilla using this form. Dear friends, In this Tutorial we are going to build an Arduino powered Game. It is the classic Space trash Game! Over the time, some of the components started to fail. I used a bread-board power supply module with 5V and 3.3V regulators, but at some point they both died and I had to add external regulators. Adding these, as well as the RTC module made the board really crowded. It was a big wire mess: If you’re bored, why don’t you create something like an automatically running T-Rex? TikTok user built a simple „autopilot” mechanism for the offline game implemented in Google Chrome. @PJBgamer Whoops! That’s definitely a bug, although it never happened to me, that’s weird. Some day I’ll probably rework on this game, fix some bugs, and add some more stuff, as I still have ideas and stuff I want to do.

  48. Thank you a lot for sharing this with all of us you actually
    recognise what you’re talking about! Bookmarked. Please
    additionally consult with my web site =). We can have a hyperlink trade
    agreement between us

  49. My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP.

    I have always disliked the idea because of the expenses.
    But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type
    on numerous websites for about a year and am anxious about switching to another
    platform. I have heard excellent things about blogengine.net.
    Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it?

    Any kind of help would be really appreciated!

  50. Hi! Someone in my Myspace group shared this website with us
    so I came to take a look. I’m definitely enjoying the
    information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!
    Terrific blog and amazing style and design.

  51. I’m not that much of a internet reader to be honest but
    your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead
    and bookmark your website to come back later. Many thanks

  52. Greetings from Los angeles! I’m bored to tears at work so I decided to
    check out your website on my iphone during
    lunch break. I love the knowledge you provide here and can’t wait to take a look when I
    get home. I’m shocked at how fast your blog loaded on my cell phone ..

    I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, great
    blog!

  53. No matter if some one searches for his required thing,
    thus he/she wishes to be available that in detail, thus that thing
    is maintained over here.

  54. I all the time emailed this weblog post page to all my contacts, for the reason that if like to read it afterward my
    contacts will too.

  55. Hello there! This post could not be written any better!
    Reading through this post reminds me of my good old room mate!
    He always kept talking about this. I will forward this post to him.

    Fairly certain he will have a good read. Thank you for sharing!

  56. Wow that was unusual. I just wrote an really long comment but after I clicked
    submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyhow, just wanted
    to say fantastic blog!

  57. For newest news you have to pay a visit web and on world-wide-web I found this
    web site as a most excellent site for latest updates.

  58. I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one nowadays.|

  59. Hello this is kinda of off topic but I was
    wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
    I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted
    to get guidance from someone with experience.
    Any help would be enormously appreciated!

  60. Hi, I think your website could possibly be having browser compatibility
    issues. Whenever I take a look at your site in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues.
    I simply wanted to give you a quick heads up! Apart from that, wonderful site!

  61. Hello, I think your website might be having
    browser compatibility issues. When I look at your website in Opera,
    it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
    I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, amazing
    blog!

  62. After looking at a handful of the blog posts on your
    site, I seriously like your way of blogging.

    I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Take a look at my web site as well and let me know your opinion.

  63. I do believe all the concepts you have offered
    to your post. They’re really convincing and can definitely work.

    Nonetheless, the posts are very quick for beginners.

    May just you please prolong them a little from
    subsequent time? Thanks for the post.

  64. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your
    website, how can i subscribe for a blog site?
    The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

  65. Aw, this was a really nice post. Taking a few minutes and actual effort to produce a very good article… but what can I say… I put things off a lot and never seem to get nearly anything done.|

  66. I think that is one of the most vital information for me. And i am glad reading your article. But want to observation on few general issues, The site taste is great, the articles is really excellent : D. Excellent activity, cheers|

  67. Howdy just wanted to give you a quick heads up. The words in your article seem to be running off the screen in Safari. I’m not sure if this is a format issue or something to do with browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The style and design look great though! Hope you get the problem fixed soon. Kudos|

  68. Thanks for the suggestions you have provided here. One more thing I would like to express is that computer memory needs generally go up along with other improvements in the know-how. For instance, when new generations of processors are introduced to the market, there is usually a similar increase in the type preferences of both the computer memory and also hard drive room. This is because the software program operated by these processors will inevitably surge in power to leverage the new technology.

  69. hello there and thank you for your info – I’ve certainly picked up anything new from right here. I did however expertise several technical issues using this site, as I experienced to reload the web site many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective exciting content. Ensure that you update this again very soon.|

  70. My brother suggested I may like this blog. He was once entirely right. This put up actually made my day. You can not consider simply how a lot time I had spent for this information! Thank you!|

  71. Около 10 лет являюсь клиентом банка Тинькофф, мало того являлся его адептом. За это время благодаря моей агитации, клиентами стали все родственники, близкие и дальние друзья, а также дети. Весь контент на сайте постановочный, взятый из открытых источников и предназначен для лиц старше 18 лет! Моделям на момент съемок исполнилось восемнадцать лет. Заходя на этот сайт вы подтверждаете, что являетесь совершеннолетним. Билайн разорвал контракт в одностороннем порядке без единого уведомления. После того как мою первоначальную жалобу в местный Роспотребнадзор сотрудница отклонила, я обжаловал её решение в Управление Роспотрбенадзора, откуда мою жалобу вернули обратно и приняли к производству Билайн разорвал контракт в одностороннем порядке без единого уведомления. После того как мою первоначальную жалобу в местный Роспотребнадзор сотрудница отклонила, я обжаловал её решение в Управление Роспотрбенадзора, откуда мою жалобу вернули обратно и приняли к производству https://ioschat.com/index.php?action=profile;area=forumprofile;u=249195 Онлайн Елец Объявления области и города Елец Новые секс знакомства во ВКонтакте, незабываемые впечатления и невероятные эмоции — это то, что нужно каждому человеку. Экстремальные приключения, без сомнения, тоже могут стать новым рывком в жизни, но по настоящему изменить человека может только любовь. К счастью, на сегодняшний день для того, чтобы обрести новые знакомства, есть масса возможностей и не важно какая цель таких знакомств. Врач сексолог высшей категории, психиатр, психотерапевт. Работаю сексологом более 10 лет. Помогаю парам разрешить проблемы в сексуальной жизни. Согласно статистике больше миллиона пользователей ежедневно посещают ту или иную сеть. Несмотря на большую популярность на территории России Facebook, Instagram, В Контакте остается одним из самых популярных ресурсов для общения. Почему люди ищут секс знакомства ВКонтакте и чем обусловлен их выбор — далее в статье.

  72. I’m not sure where you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for excellent info I was looking for this info for my mission.|

  73. Just desire to say your article is as surprising. The clarity in your post is just cool and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.|

  74. What’s up friends, its impressive piece of writing regarding tutoringand entirely explained, keep it up all the time.|

  75. It’s actually very complex in this full of activity life to listen news on Television, therefore I just use world wide web for that reason, and get the most up-to-date information.|

  76. Hi there! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please share. Thank you!|

  77. Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I will certainly comeback.|

  78. Valuable info. Fortunate me I found your web site by chance, and I’m surprised why this coincidence did not happened earlier! I bookmarked it.|

  79. Nice post. I used to be checking constantly this blog and I’m inspired!
    Very useful info specifically the last phase 🙂 I take care of such
    information much. I used to be seeking this particular information for a very long time.

    Thank you and best of luck.

  80. Can I simply just say what a relief to discover someone who actually understands what they are discussing on the internet.
    You definitely know how to bring an issue to
    light and make it important. More and more people must check this out
    and understand this side of the story. It’s surprising
    you are not more popular given that you most certainly possess the gift.

  81. Quality articles is the crucial to interest the viewers to go to see the web site, that’s what this website is providing.|

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: